Over design your stoma

 


Via het forum vernamen wij geluiden dat stomadragers behoefte hadden aan een hoesje of een band, maar zelf niet zo handig op een naaimachine waren. Stichting Stomaatje begon toen samen met een stomadrager met het onderdeel: Stomatique (juli 2006). En zo was iets geboren wat in Nederland nog niet bestond.

Design your stoma

Na een jaar wilde een andere stomadrager het voor ons oppakken. En zo werd op 28 januari 2008 de welbekende - nog steeds in werking zijnde - zwarte website met roze bloem gelanceerd en ging de naam over in Design your stoma. Er was veel media aandacht voor dit mooie initiatief. Zo kwam het in februari 2008 voorbij, inclusief modeshow, in het BNN programma “Je zal het maar hebben”, stond het uitgebreid in het Algemeen dagblad en kwam het onverwachts voorbij in het tv programma “4 in het land”. En - in 2009 - vertegenwoordigde Ingrid Design your stoma in het filmpje waarbij Stichting Stomaatje de Niek de Jongprijs 2009 wint.

Uitbreiding team

Alles begon met één naaister. Tot dit echt te druk werd, de bestellingen liepen storm. Toen werd besloten te zoeken naar meer naaisters die het Design team konden versterken. Allemaal vrijwilligers die hun medestomadragers willen helpen. Zo kwam in januari 2009 Ingrid - die tot op heden nog steeds onderdeel uitmaakt van het Design team - ons team versterken. Hierdoor konden we de hoesjes en de luxe banden opsplitsen; elke naaister kreeg een eigen lijn.

Beurzen

Er werden flyers gedrukt, visitekaartjes en een lockmachine aangeschaft. Dit alles van geld wat werd gedoneerd en gesponsord via Stichting Stomaatje. Design your stoma heeft namelijk geen winstoogmerk en werkt kostendekkend. Ook werd een roll up gedrukt om te gebruiken op beurzen. Op deze beurzen bleek dat de interesse niet alleen groot was vanuit de doelgroep stomadragers, maar ook vanuit de professionals. De stomaverpleegkundigen waren erg enthousiast over onze producten.

De hoesjes

In het begin waren de hoesjes nog simpel van vorm. In de loop van de tijd ontwikkelden we dit tot een professioneel maatwerkproduct. Alle opmerkingen en tips van klanten werden meegenomen waardoor we nu uiteindelijk een product hebben gecreëerd die voldoet aan de wens van de stomadragers. Inmiddels zijn er ook extra opties bij te bestellen bij de hoesjes en zijn er mini hoesjes.

Alle hoesjes zijn maatwerk. Ze worden specifiek op het betreffende merk en artikelnummer (en dat zijn er honderden) vervaardigd. Ook zijn er speciale wensen mogelijk. Wij hebben die mogelijkheid Design Your Own genoemd. Je kunt teksten, foto's, iets creatiefs op de voorkant van je hoesje laten maken. De kosten worden berekend naar aanleiding van de kosten die deze handeling met zich mee brengt.

De banden

Design your stoma begon met alleen luxe banden. Banden van gladde of kanten stof met haakjes en oogjes sluiting en baleinen. Een lijn die erg veel wordt besteld. Het is een verlengstuk van je lingerie. Toch zijn er ook geluiden dat er iets gemist wordt.

Nieuwe lijn banden

In mei 2012 worden de nieuwe lijnen “banden daily” (dagelijkse banden) en “banden swim&sauna (zwem en saunabanden) na twee jaar van ontwikkeling gelanceerd. Ook weer een product ontstaan door de geluiden uit stomaland. Deze twee lijnen zijn enorm in trek. En ook deze lijnen zijn na lancering nog verder ontwikkeld door de tips en opmerkingen van de klant.

PEG hoesjes

In maart 2013 wordt de Peg hoesjeslijn gelanceerd. Deze lijn is ontwikkeld door Ingrid, bij wie haar zoontje een PEG sonde kreeg en dit idee ontstond. Het zijn hoesjes voor een voedingssonde welke via de buikwand direct in de maag (of verder) is geplaatst. Naast dat het er leuk uitziet, neemt het ook maagsappen op.

Voor alle soorten stoma’s

Gaanderweg worden er producten gemaakt voor elk denkbare soort stoma. Niet alleen voor de colostoma en ileostoma, maar ook voor de urinestoma en voedingsstoma. Mensen met een urine beenzak, verblijfskatheter, galstoma en twee stoma’s kunnen ook bij ons terecht. High output, nachtzak, een cap, alles is mogelijk doordat het maatwerk is. Elk product is uniek.

Wachtrijen te lang

Steeds vaker moest één van de lijnen tijdelijk dicht doordat de wachtrij van bestellingen te lang werd. Ook konden de naaisters het niet meer aan, het werd meer een baan dan vrijwilligerswerk. Omdat we de kwaliteit en continuïteit wilden waarborgen voor de klant zijn we op zoek gegaan naar oplossingen. Aangezien we niet de middelen hebben er een bedrijf van de maken en mensen in dienst te nemen, werd er uiteindelijk - na vele opties te hebben onderzocht - gekozen om met een naaiatelier te gaan samen werken.

Naaiatelier

Dit atelier maakt sinds januari 2014 in opdracht van Design your stoma de producten. Voor de schermen verandert er niet veel. Maar wel één belangrijk gegeven: de mensen hoeven minder lang op hun bestelde hoesje of band te wachten. Voor het team van Design your stoma geeft dit de ruimte om eindelijk weer met de ontwikkeling van nieuwe producten bezig te zijn.

Toekomst

Onze wens is om de website te vernieuwen en er een echte webshop van te maken. Daarnaast bevinden er zich diverse nieuwe producten in de testfase. En er liggen nog vele ideeën op de plank. Wie weet komen we ook wel met andere producten op de markt? Houd ons vooral in de gaten!